![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Spaliny diesla zmieniają zapach kwiatów
20 października 2015, 10:42Spaliny diesla mogą zmniejszać dostępność niemal połowy lotnych związków zapachowych z kwiatów. To istotne, bo pszczoły wykorzystują je do odnajdowania pokarmu.
![](/media/lib/228/n-ocean-3290b5a3819d94a9c68e64ef97d91a7c.jpg)
Szaleństwa zimowej nocy
28 września 2015, 07:22Jeśli ktoś sądzi, że w zimowych miesiącach w wodach Oceanu Arktycznego prawie nic się nie dzieje, bardzo się myli.
![](/media/lib/225/n-struktura-nowego-materialu-359ec5b9736a187f534074f0ba1d9334.jpg)
Nowy implant bez splątań
10 sierpnia 2015, 12:46Eliminując splątania, naukowcy z zespołu dr. Davida A. Weitza z Uniwersytetu Harvarda uzyskali nowy materiał na implanty medyczne - ultramiękką suchą gumę silikonową, której cechy można dostosowywać do tkanki docelowej.
![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Nie trzeba zastrzyku, wystarczy koktajl
3 sierpnia 2015, 10:48Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, w jaki sposób pszczoły "szczepią" swoje potomstwo. Przełomowe ustalenia są owocem wieloletnich badań.
![](/media/lib/207/n-sepplowy-b2202a86e46b38be787d1b0e381e3f12.jpg)
Ewolucyjny związek między dietą a kwasowością żołądka
30 lipca 2015, 11:17Analiza kwasowości żołądka i diety u ptaków oraz ssaków pokazuje, że wysoka kwasowość wyewoluowała nie po to, by pomóc w trawieniu, ale by chronić przed zatruciem.
![](/media/lib/222/n-odcisk-palca-0689f55c7c89d3341bb6cb4959a3f269.jpg)
Odcisk palca na naczyniu sprzed 5,5 tys. lat
1 lipca 2015, 06:24Prowadząc wykopaliska przed budową tunelu łączącego niemiecką wyspę Fehmarn z duńską wyspą Lolland, archeolodzy odkryli naczynie ceramiczne sprzed 5,5 tys. lat. Na ściance widnieje odcisk palca osoby, która je wykonała.
![](/media/lib/221/n-slodycze-jak-owoce-ed05750d29ade7f17faf5636fa114417.jpg)
Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 10:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.
![](/media/lib/220/n-piankadrzewo-1b0e5d2995bbc10321da8bdd890f5c0b.jpg)
Baterie z celulozowej pianki
3 czerwca 2015, 05:29Szwedzko-amerykański zespół naukowców opracował bardzo pojemne elastyczne baterie z pulpy drzewnej. Eksperci z Królewskiego Instytutu Technologicznego oraz Uniwersytetu Stanforda wykorzystali nanocelulozę do stworzenia materiału przypominającego piankę, która może zostać wykorzystana do tworzenie struktur 3D
![](/media/lib/219/n-modrowronka-07f29965bb22705ce08ea348d9986225.jpg)
Ptaki ważą pożywienie
25 maja 2015, 12:38Polscy naukowcy uczestniczyli w Arizonie w pracach międzynarodowego zespołu, który zauważył, że niektóre ptaki mogą „ważyć” pokarm, zanim wybiorą odpowiedni kawałek. Co ciekawe, zwierzęta sprawdzają masę orzechów, bez rozbijania skorupki.
![](/media/lib/164/n-dziura-a12ff47db8febabb3caaab408db49a60.jpg)
Bakterie łatają beton
19 maja 2015, 09:43Beton, najpowszechniej używany materiał budowlany, z czasem pęka. W pęknięcia wnika woda, która nie tylko rozsadza beton, ale gdy dotrze do metalowych elementów wzmacniających konstrukcję, powoduje ich korozję, osłabienie, a to może doprowadzić do zawalenia się budowli